För en dryg vecka sedan gick den första delen i en utbildning hos Yoga for life, med fokus på ett teraputiskt förhållningssätt till yogan och hur man kan använda yogans tekniker för rehabilitering.
Den här utbildningen är något som jag längtat till länge! Att arbeta teraputiskt med yoga är något som hela tiden varit (och är) en av målen för de utbildningar jag gått och går. Så vad betyder det att arbeta terapeutiskt med yoga?
Hitta din kraft
För mig betyder det att tillsammans med individen hitta sätt att komma tillbaka till den inneboende kraft vi alla har, att hjälpa kroppen att hitta tillbaka till en funktionalitet och styrka och hitta tillbaka till våra grundläggande rörelsemönster. Det betyder också att klassammanhang kunna ge alternativ och anpassningar för olika kroppar.
I ett sammanhang där man arbetar enskilt med en individ kan det kan det alltså betyda att jag tillsammans med individen ringar in vad individen vill ha hjälp med. Det kan vara allt från rent fysiska besvär, ett knä som gör ont, en axel som inte hitta sitt rätta läge eller en yogaposition som inte känns bra i kroppen. Det kan också vara andra saker, att man upplever sig som att man tappat sin kraft, att man hamnar i huvudet och oroar sig för allt, att sinnet tar över och tankarna pratar för högljutt med en. Det fina med yogan är att den har tekniker och övningar för det mesta så att man kan angripa det man vill arbeta med från många olika perspektiv. Man kan jobba fysiskt med kroppen, med andetaget, med rösten med mantras och chanting och med olika meditations- och visualiseringstekniker. Den rikedom som finns i yogan vad gäller tekniker är unik.
Du är experten på dig!
Arbetet går sedan ut på att i en dialog med individen utforska vilken effekt de övningar som jag föreslår har och hitta de som ger mest gensvar i relation till det individen vill jobba med. Individen får sedan med sig ett program att göra hemma som följs upp och modifieras allt eftersom. Det blir ett gemensamt utforskande där den enskilde får äga sin process. Jag som yogalärare är inte experten, utan individen är experten på sig själv, sin kropp och hur övningarna känns. Min roll blir snarare att utifrån min kunskap vägleda och uppmuntra till inkännande och utforskande.
Funktion istället för diagnos
Det som lockar mig med ett terapeutiskt förhållningssätt är att den inte är intresserad av diagnoser utan av funktion. Alltså är det inte intressant varför det gör ont i ditt knä när du böjer det, utan snarare hur knät kan bli smärtfritt och återfå sin fulla funktion. Jag tycker också om tanken att vilka verktyg/övningar/tekniker som används är i sig bara är viktiga OM de gör en skillnad till det bättre. VAD:et kan alltså vara olika för 2 personer med samma problem. Det terapeutiska förhållningssättet utgår också från en holistisk tanke, allt hänger ihop, man kan inte separera delarna från helheten. Detta betyder att en person med ett knä som smärtar inte nödvändigvis behöver jobba med övningar för knät, utan knät kanske blir bättre om hållningen förbättras generellt eller om en annan del av kroppen kan hitta avspänning och/eller styrka.
Om det här låter som något som skulle kunna vara till hjälp för dig är du varmt välkommen att boka tid för PT-yoga.